Oldalak

2013. január 31., csütörtök

Az energiatakarékos izzó felrobbanva veszélyes!


Ezért a legfontosabb ha energiatakarékos izzód felrobbanna, mindenki hagyja el a szobát és szellőztessetek alaposan 15-20 percig! Utána tilos porszívózni mert  minden energiatakarékos égő tartalmaz legalább 2 milligramm mérgező higanyt, egyes régebbi típusok akár 15 milligrammot is!!! A porszívó az apró higanycseppeket tovább poríthatja, így újra a levegőbe kerülhet, amit így belélegezhetsz.  Itt megnézheted miért káros a higany a szervezetedre.




 Ezért az energiatakarékos izzót papírdarabokkal, ragasztószalaggal szedjétek fel és zárjátok egy befőttes üvegbe, és adjátok le veszélyes hulladékként. A lámpák egyébként hermetikusan le vannak zárva, tehát normál üzemben a higanygőz nem szabadul ki. Akkor is elhanyagolható a veszély, ha a lámpa leoltott állapotban törik szét: ebben az esetben ugyanis a higany oroszlánrészét amalgám köti meg, de azért ilyenkor is ajánlatos legalább 5 percig szellőztetni - javasolja a Német Természetvédelmi Szövetség.


Az Európai Unióban tavalytól tiltották be a hagyományos égők árusítását. Az energiatakarékos lámpák fogyasztása a hagyományos izzó egyötöde körül van, a szebb fényt adó halogénégők átlagosan mintegy 30 százalékkal hatékonyabbak a régi izzókénál. 

A jövő alighanem az olcsó, jó esetben a tartós LED-égőké, amelyek most még nem adnak  túl szép fényt, de heted-nyolcadannyit fogyasztanak, mint egy Edison-égő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése